Χάγη: Καταδίκη τριών Κροατών στρατηγών για την επιχείρηση "Καταιγίδα" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Χάγη: Καταδίκη τριών Κροατών στρατηγών για την επιχείρηση "Καταιγίδα"

Την καταδίκη των κατηγορούμενων για εγκλήματα πολέμου, Κροατών στρατηγών, Γκοτόβινα, Τσέρμακ και Μάρκατς, ζητεί η Εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την...πρώην Γιουγκοσλαβία.
Στη σχετική εισήγησή του, ο εισαγγελέας ζητεί την καταδίκη των τριών, πρώην στρατηγών, με ποινές από 17 έως 27 χρόνια, για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια και μετά την επιχείρηση "Καταιγίδα", η οποία σηματοδότησε την τελική φάση των εχθροπραξιών στην Κροατία. Με τη συγκεκριμένη επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας, σχεδόν ολόκληρος ο σερβικός πληθυσμός της Κράινα εγκατέλειψε, βίαια, την περιοχή, η Κροατία επανέκτησε τον έλεγχο της περιοχής της Κράινα.

"Η Εισαγγελία προτείνει στο Δικαστήριο να καταδικάσει τον Γκοτόβινα σε 27 χρόνια κάθειρξη, τον Μάρκατς σε 23 και τον Τσέρμακ σε 17", αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο της εισαγγελίας του ΔΠΔ της Χάγης, που φέρει ως ημερομηνία την 16η Ιουλίου και τον χαρακτηρισμό "απόρρητο". "Καθένας από τους κατηγορούμενους έχει διαπράξει σοβαρά εγκλήματα στη βάση των διακρίσεων κατά του σερβικού πληθυσμού της Κράινα, με μεγάλες συνέπειες. Τα εγκλήματά τους είχαν μεγάλη έκταση και ήταν συνεχή: διαπράχθηκαν εγκλήματα βίας, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, υπήρξε συστηματική και εσκεμμένη καταστροφή της σερβικής περιουσίας, 90.000 Σέρβοι εκτοπίστηκαν βίαια, με σαφή πρόθεση τη μόνιμη απομάκρυνσή τους και προκειμένου να διασφαλιστεί το ότι δεν θα επέστρεφαν ποτέ, η Διεθνής Κοινότητα εξαπατήθηκε επανειλημμένα", αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι κάθε ένας από τους κατηγορούμενους διαδραμάτισε ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στον εκτοπισμό του σερβικού πληθυσμού της Κράινα και υπογραμμίζεται πως οι τρεις στρατηγοί μοιράζονταν έναν κοινό εγκληματικό σκοπό και ενήργησαν από κοινού για την επίτευξή του. Σύμφωνα με την εισαγγελία του ΔΠΔ της Χάγης, οι στρατηγοί Γκοτόβινα και Μάρκατς συμμετείχαν στη σύλληψη, τον σχεδιασμό και την εκτέλεση του βομβαρδισμού κατά πολιτών, χρησιμοποιώντας τους στρατιώτες τους για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά τη διάρκεια και μετά την επιχείρηση "Καταιγίδα". Ο δε στρατηγός Ίβαν Τσέρμακ, αν και εντάχθηκε στις επιχειρήσεις μετά την έναρξή αυτών, διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην επίτευξη των εγκληματικών στόχων, υποστηρίζει η εισαγγελία. "Και οι τρεις συμμετείχαν με τη βούλησή τους, με τον Γκοτόβινα και τον Μάρκατς να επιδεικνύουν ενθουσιασμό στην εφαρμογή των σχεδίων της κοινής εγκληματικής αυτής επιχείρησης", αναφέρεται στο έγγραφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share