Ποιος είναι ο 39χρονος δικηγόρος που εκπροσωπεί την Ουκρανία ως πρωθυπουγός - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Ποιος είναι ο 39χρονος δικηγόρος που εκπροσωπεί την Ουκρανία ως πρωθυπουγός

 
  • Φιλοαμερικανός, δύσκολος στις συνεργασίες του και άσπονδος σύμμαχος της Τιμοσένκο, ο 39χρονος νέος μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας αναδείχθηκε ως ο μεγαλύτερος πρωταγωνιστής των πρόσφατων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. 



Ο Αρσένι Γιατσένιουκ γεννήθηκε στις 22 Μαίου του 1974 στο...Τσερνίβτσι της Ουκρανίας (τότε μέρος της Σοβιετικής Ενωσης). Εχει εβραϊκές ρίζες, τις οποίες έχει προσπαθήσει να υποβαθμίσει, πιθανώς λόγω του αντισημιτικού κλίματος που επικρατεί στο προπύργιο του κόμματός του, στη δυτική Ουκρανία.

Οι γονείς του ήταν καθηγητές πανεπιστημίου. Ο πατέρας του είναι ο ιστορικός Πέτρος Ιβάνοβιτς Γιατσένιουκ, ο οποίος ήταν καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Τσερνίβτσι. Η μητέρα του, Μαρία Γκριγκορίενβα Γιατσένιουκ, υπήρξε καθηγήτρια στο γαλλικό Τμήμα Ξένων Γλωσσών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Τσερνίβτσι.

Ο Αρσένι Γιατσένιουκ ξεκίνησε τις σπουδές του στο τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου του Τσερνίβτσι το 1992. Αποφοίτησε το 1996 και στη συνέχεια σπούδασε οικονομικά στο Ινστιτούτο Οικονομικών κι Εμπορίου της πόλης του.

Από το Δεκέμβριο του 1992 έως το Σεπτέμβριο του 1997 ήταν ο πρόεδρος της δικηγορικής εταιρείας "Yurek Ε.Π.Ε." , η οποία είχε την έδρα της στο Τσερνίβτσι. Από τον Ιανουάριο του 1998 έως το Σεπτέμβριο του 2001, εργάστηκε στην τράπεζα Aval στο Κίεβο.

Ο Γιατσένιουκ ανέλαβε τα ηνία του αντιπολιτευόμενου κόμματος "Μητέρα- Πατρίδα" της Γιούλια Τιμοσένκο το 2011 μετά τη φυλάκισή της. Κατείχε ανώτερα αξιώματα στις προηγούμενες κυβερνήσεις της Ουρκανίας, καθώς έχει διατελέσει υπουργός Οικονομίας και Εξωτερικών, πρόεδρος της Βουλής, αλλά και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και της Εθνικής τράπεζας της χώρας.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας η οποία θα κυβερνήσει τη χώρα μέχρι τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου, συμμετείχε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2010, κερδίζοντας λιγότερο από το 7% των ψήφων.

Παρά την εμφάνισή του στο πλευρό της Γιούλια Τιμοσένκο αμέσως μετά την απελευθέρωσή της, οι σχέσεις τους δεν είναι οι καλύτερες, όπως αποκαλύπτει ο Guardian. Στο παρελθόν, έχουν διαρρεύσει συνομιλίες τους, κατά τις oποίες ο Γιατσένιουκ βάζει τις φωνές στην υποτιθέμενη σύμμαχό του.

Ο διοπτροφόρος από τη δυτική πόλη της Ουρκανίας Τσερνίβτσι έχει τη φήμη του ανθρώπου που δύσκολα συνεργάζεται κανείς μαζί του, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει έρθει σε ρήξη με αρκετά μέλη του κόμματός του.

Απέρριψε την πρόταση του απερχόμενου προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να γίνει πρωθυπουργός τον Ιανουάριο, αλλά αποδέχθηκε τη θέση μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις.

Εχει προσπαθήσει να υποβαθμίσει τις εβραϊκές ρίζες του, πιθανώς λόγω του αντισημιτικού κλίματος που επικρατεί στο προπύργιο του κόμματός του, στη δυτική Ουκρανία.

Ο Γιατσένιουκ είναι γνωστός για τις καλές σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες και θεωρείται πραγματιστής.



Πηγή: Ποιος είναι ο 39χρονος δικηγόρος που εκπροσωπεί την Ουκρανία ως πρωθυπουγός | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/42473/poios-einai-o-39hronos-dikigoros-poy-ekprosopei-tin-oykrania-os-prothypoygos#ixzz2vNOHsYzC
Bookmark and Share