Ο Πούτιν χάνει τον ισχυρότερο σύμμαχό του: Το πετρέλαιο... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Ο Πούτιν χάνει τον ισχυρότερο σύμμαχό του: Το πετρέλαιο...

http://greece-salonika.blogspot.com/


  • Η πτώση στην τιμή του πετρελαίου φαίνεται πως στερεί από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, το ισχυρότερο εργαλείο του.


Είναι γεγονός ότι το πετρέλαιο ήταν η "λαβή" που έφερε τον προέδρο Πούτιν στην εξουσία από το 2000, εφοδιάζοντας μια οικονομία, η οποία διογκώθηκε κατά... 7% από το 2000 μέχρι το 2008.

Τώρα, με την ανάπτυξη της οικονομίας να πληριάζει στο μηδέν, η Ρωσία δέχεται "χτυπήματα" από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ για αρπαγή γης στην Ουκρανία και από το ρούβλι, το οποίο βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό. Μάλιστα, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι τέτοια, που ανάγκασε τη ρωσική κυβέρνηση να ακυρώσει χτες, Τρίτη, την προγραμματισμένη έκδοση δεκαετών ομολόγων, η απόδοση των οποίων άγγιξε το 10%.

Ο Πούτιν, του οποίου η δημοτικότητα ξεπέρασε το 80% στις δημοσκοπήσεις έπειτα από την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο, έχει λιγότερα χρήματα για να αυξήσει τις κρατικές συντάξεις και τους μισθούς, ενώ οι εταιρείες, επίσης "χτυπημένες" από τις κυρώσεις, αναζητούν κρατική χρηματοδότηση.

«Η δημοτικότητά του παραμένει υψηλή, αλλά ένα άτομο που ασκεί τόσο ριψοκίνδυνη πολιτική, όπως ο Πούτιν, πρέπει να κατανοήσει τα όρια της υπομονής των ανθρώπων, της επιχειρηματικής και πολιτικής ελιτ», σχολιάζει η Olga Kryshtanovskaya, κοινωνιολόγος που μελετά την ελίτ της χώρας στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών στη Μόσχα, μιλώντας στο Bloomberg.

Το μπρεντ βρίσκεται κατά 20% κάτω από το υψηλό του Ιουνίου, στερώντας δισεκατομμύρια δολλάρια σε έσοδα από φόρους από το πιο σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν της Ρωσίας. Ο προϋπολογισμός θα εμφανίσει έλλειμμα την επόμενη χρονιά εάν το πετρέλαιο τιμολογηθεί λιγότερο από 104 δολλάρια το βαρέλι, σύμφωνμα με την επενδυτική τράπεζα Sberbank CIB. Μάλιστα, εάν βρεθεί στα 90 δολλάρια, η Ρωσία θα έχει έλλειμμα 1,2% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.

Η χώρα έχει ξοδέψει περίπου 6 δισ. δολλάρια σε νομισματικές παρεμβάσεις αυτόν το μήνα, προσπαθώντας να κρατήσει το νόμισμα σταθερό.
Bookmark and Share