Wikileaks: Νέες διαρροές σχετικά με τη δραχμή και το ρόλο Βαρουφάκη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Wikileaks: Νέες διαρροές σχετικά με τη δραχμή και το ρόλο Βαρουφάκη

  • Νέα συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τις διαρροές των Wikileaks για τη διαπραγμάτευση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη.


Οι συγκεκριμένες διαρροές αφορούν τα e-mails του..  στενού συνεργάτη του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, του κ. Podesta, o οποίος φέρεται να είχε συνομιλίες με τον Phil Angelides, ελληνοαμερικανό πολιτικό που ανήκει στους Δημοκρρατικούς.

Ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός φέρεται να είχε επαφές με τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, αλλά και τον Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, o oποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας που επεξεργαζόταν στο σχέδιο Β, εκείνο το σχέδιο δηλαδή για το διπλό νόμισμα.

Οι διαρροές αυτές αναφέρουν πως οι τρεις άντρες είχαν συναντηθεί και σε δείπνο τον Απρίλιο του 2015, την εποχή δηλαδή που ήταν σε εξέλιξη οι σοβαρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Σε αυτά τα e-mails ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός φαίνεται να εκφράζει την ανησυχία του ακόμα και μετά το δημοψήφισμα πως δεν θα υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές και μιλά ξεκάθαρα για σχέδιο Β που προέβλεπε και την επιστροφή στη δραχμή.

Στις νέες αποκαλύψεις των Wikileaks απάντησε άμεσα και ο πρώην υπουργός, Γιάννης Βαρουφάκης μέσω Twitter:

Tην ίδια ώρα, σύμφωνα με το πρώτο email o Ελληνοαμερικανός πολιτικός με μήνυμά του στον κ. Podesta στις 9 Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες δηλαδή πριν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup, με το οποίο του ζητά να συζητήσουν το θέμα της Ελλάδας και πφως θα μπορούσε να επιτευχθεί μία σταθερότητα στις αγορές, ενώ κρούει και το καμπανάκι του κινδύνου λέγοντας πως μπορεί μία άσχημη κατάσταση να εξελιχθεί με γρήγορους ρυθμούς και σοβαρές οικονομικές και ανθρωπιστικές συνέπειες.

Σε ένα δεύτερο email του κ. Angelides που έχει σταλεί στις 9 Απριλίου του 2015 ενημερώνει τον κ. Podestas πως θα υπάρξει ένα δείπνο στην Ουάσινγκτον στο οποίο θα βρίσκεται και ο Γιάννης Βαρουφάκης και ο επικεφαλής του σχεδίου Β, o Τζέμις Γκάιλμπρέιθ.

Οι δύο πολιτικοί συνεχίζουν την επικοινωνία τους μέσω emails και μετά το δημοψήφισμα, όπου ο κ. Angelides δηλώνει την ανησυχία του για τη μη ύπαρξη συμφωνίας Ελλάδας με δανειστές και πως θα πρέπει να υπάρξει ένα Σχέδιο Β για να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα, αλλά και να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια και ένα επίπεδο σταθερότητας για τη νέα δραχμή.


Μάλιστα, ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός αναφέρει πως θα μπορούσε να υπάρξει μία ομάδα ελληνοαμερικανών που να συμβουλέψουν την Ελλάδα εάν κριθεί το Σχέδιο Β απαραίτητο, ενώ σημειώνει πως θα ήταν υπέροχο εάν η τότε υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον έκανε μία δήλωση στήριξης της προσπάθειας της κυβέρνησης.
Bookmark and Share