Προσφυγικό καταυλισμό βομβάρδισε «κατά λάθος» η Νιγηρία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Προσφυγικό καταυλισμό βομβάρδισε «κατά λάθος» η Νιγηρία

O βομβαρδισμός άφησε πίσω τουλάχιστον 52 νεκρούς ενώ οι ίδιες οι Αρχές της Νιγηρίας,μιλούν για «τραγικό λάθος» καθώς στο στόχαστρο των επιχειρήσεων των οποίων ήταν στρατόπεδο τρομοκρατών της Μπόκο Χαράμ.

Βίντεο της Washington Post

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) καταγγέλλουν πως..  οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας βομβάρδισαν προσφυγικό καταυλισμό στα βόρεια της χώρας, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 52 ατόμων και των τραυματισμό 120. Οι ίδιες οι Αρχές της Νιγηρίας, στο στόχαστρο των επιχειρήσεων των οποίων ήταν η Μπόκο Χαράμ, μιλούν για «τραγικό λάθος» και προαναγγέλλουν έρευνα.

Ο βομβαρδισμός σημειώθηκε στο Ραν της περιφέρειας Μπόρνο, στα βορειοανατολικά της Νιγηρίας -όπου ήταν ισχυρότερη η τζιχαντιστική Μπόκο Χαράμ.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται, όπως επιβεβαιώνουν τόσο η οργάνωση όσο και η κυβέρνηση, και μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των MSF, η επιδρομή την Τρίτη ήταν «μεγάλης κλίμακας επίθεση». Η οργάνωση υπογραμμίζει πως τα θύματα ήταν απροστάτευτοι που «είχαν ήδη διαφύγει από ακραίες συνθήκες βίας».

Οι νιγηριανές Αρχές δεν αμφισβήτησαν το περιστατικό. Εκπρόσωπος της νιγηριανής προεδρίας ανέφερε σε e-mail του, το οποίο επικαλείται το Reuters, πως «ο πρόεδρος δεσμεύεται για υποστήριξη στην μέριμνα σχετικά με αυτό το λυπηρό επιχειρησιακό λάθος».

Από την πλευρά του στρατού, ο στρατηγός Ράμπε Αμπουμπακάρ ανέφερε ότι όταν οι στρατιωτικές δυνάμεις συνειδητοποίησαν το λάθος «αισθάνθηκαν οδύνη».

«Ωστόσο, σε μία επιχείρηση σαν και αυτή, κάποιες φορές συμβαίνουν τέτοια πράγματα» είπε, όπως μεταδίδει το βρετανικό BBC, λέγοντας πως «είναι εξαιρετικά λυπηρό, αλλά δεν ήταν σκόπιμο».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται στη Νιγηρία το 1971 και, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, είναι από τις ελάχιστες ανθρωπιστικές οργανώσεις που έχουν επιχειρησιακή δυνατότητα σε δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας.
Bookmark and Share