Credit Suisse: Τα 10 θέματα που θα κυριαρχήσουν στην Ευρώπη το 2017 - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Credit Suisse: Τα 10 θέματα που θα κυριαρχήσουν στην Ευρώπη το 2017


  • Μετά από χρόνια απογοητευτικής ανάπτυξης και στάσιμου πληθωρισμού, το 2017 θα είναι η χρονιά που η ευρωπαϊκή οικονομία θα αρχίσει επιτέλους να ανεβάζει ταχύτητες, νικώντας τις προσδοκίες, σύμφωνα με τη Credit Suisse.


"Η ευρωζώνη αναμένεται να.. σημειώσει ανάπτυξη-έκπληξη φέτος. Οι προσδοκίες της αγοράς για την ανάπτυξη είναι πολύ χαμηλές και αναμένεται να ενισχυθεί με την βοήθεια του ισχυρότερου παγκόσμιου εμπορίου και της ανάκαμψης της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Θα εξακολουθήσει να στηρίζεται από τις καταναλωτικές δαπάνες, των οποίων τα θεμελιώδη βελτιώνονται", όπως σημειώνει η ελβετική τράπεζα.
Παράλληλα, θα σημειωθεί βελτίωση και στα θεμελιώδη του χρηματοοικονομικού κλάδου και η απομόχλευση είναι σταθερή και έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών επίσης έχει βελτιωθεί και οι δείκτες NPL αναλογίες θα μειωθούν περαιτέρω.
Σημάδια από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος ήταν σε μεγάλο βαθμό θετική κατά τους τελευταίους μήνες. Η αύξηση του ΑΕΠ ενισχύθηκε ο πληθωρισμός είναι πίσω πάνω από 1% μετά από να περάσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα ίσο ή κάτω από το μηδέν, και για την ανεργία Δευτέρα παρέμεινε στο χαμηλότερο επίπεδό του - 9,8% - από το τέλος της ουράς της οικονομικής κρίσης.
Η Credit Suisse εντοπίζει 10 θέματα που θα χαρακτηρίσουν την οικονομία της ευρωζώνης το 2017, από τον πληθωρισμό που θα συνεχίσει να αυξάνεται ως τους πολιτικούς κινδύνους από γεγονότα όπως οι γαλλικές και οι ολλανδικές εκλογές.
- Το 2017 θα είναι η χρονιά που η ανάπτυξη θα νικήσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η Credit Suisse εκτιμά πως οι προβλέψεις της αγοράς για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2017 είναι υπερβολικά απαισιόδοξες και οι αγορές θα εκπλαγούν από την ανθεκτικότητα και ευρωστία της ανάπτυξης, με το ΑΕΠ να κινείται στο 1%.
- Οι καταναλωτικές δαπάνες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ανάκαμψη. Οι καταναλωτικές δαπάνες θα αυξηθούν χάρη στη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών όπως η ζήτηση εργασίας και όχι λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,3% το περασμένο έτος, μετά από αύξηση 1,0% το 2015 και σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, θα ενισχυθεί περαιτέρω φέτος.
- Η τάση βελτίωσης στον κατασκευαστικό κλάδο θα ενισχυθεί. Οι επενδύσεις στον κλάδο των κατασκευών έχουν συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη τα τελευταία έξι τρίμηνα, και φαίνεται να επιταχύνονται.

- Οι εξαγωγές θα λάβουν στήριξη από τις ευνοϊκές παγκόσμιες συνθήκες. Ενώ οι φόβοι αφθονούν για το τι θα μπορούσε να σημαίνει η προεδρία Donald Trump για το παγκόσμιο εμπόριο, η Credit Suisse είναι θετική, λέγοντας ότι "είναι πιθανό ότι η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου θα βελτιωθεί μετά από ένα-δύο χρόνια αδυναμίας. Μετά από ένα-δύο χρόνια της ύφεσης, η δραστηριότητα επιταχύνεται, και η ζώνη του ευρώ θα επωφεληθεί".
- Τα οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη θα "συνεχίσουν να βελτιώνονται". Η στερεά, ανθεκτική ανάπτυξη έχει συνέπειες. Έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο πολλές διαρθρωτικοί χρηματοοικονομικοί δείκτες έχουν βελτιωθεί σημαντικά, και θα συνεχίσουν να βελτιώνονται. Οι ευνοϊκές αυτές τάσεις είναι εμφανείς και σημαντικές, αλλά συχνά παραβλέπονται από τους επενδυτές και τους αναλυτές.

- Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη έχει εξαφανιστεί και ο πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί απότομα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, καθώς η ισχυρή επίδραση από τις προηγούμενες μειώσεις των τιμών του πετρελαίου ξεθωριάζει.

- Η ΕΚΤ θα είναι "βαρετή". Μετά την ανακοίνωση τον Δεκέμβριο ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι τουλάχιστον το τέλος του έτους, η ΕΚΤ είναι πιθανό να αποφύγει τα... πυροτεχνήματα το 2017, αφήνοντας τα επιτόκια και το QE αμετάβλητα.

- Τα δημοσιονομικά κίνητρα, θα κάνουν την εμφάνισή τους, αλλά θα το πεδίο εφαρμογής θα είναι περιορισμένο. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις δείχνουν μια θετική συμβολή της δημοσιονομικής πολιτικής στην οικονομική δραστηριότητα στο 2017-18, αν και μικρότερη από ό, τι το 2016."

- Ο πολιτικός κίνδυνος από τις γαλλικές εκλογές θα είναι περιορισμένος. Η Credit Suisse δεν εκτιμά ότι η Marine Le Pen έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει την προεδρία, περιορίζοντας την πιθανότητα για περαιτέρω σοκ για την ευρωζώνη. Ακόμα και αν Le Pen κερδίσει θα έχει περιορισμένη δύναμη.

- Οι πολιτικοί κίνδυνοι στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν αναμένεται να προκαλέσουν οποιοδήποτε σημαντικό σοκ. Με την παρουσία των "ομοίων" της Le Pen στην Ολλανδία, και την Ιταλία, οι κίνδυνοι για το πολιτικό κατεστημένο είναι σημαντικοί, αλλά η Credit Suisse βλέπει μικρό κίνδυνο οποιασδήποτε σημαντικής αναστάτωσης. "Σε γενικές γραμμές, δεν νομίζουμε ότι οι προσεχείς εκλογές, θα προκαλέσουν σημαντική πολιτική ή οικονομική κρίση", όπως σημειώνει.
Bookmark and Share