Διπλωματικό παρασκήνιο ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Διπλωματικό παρασκήνιο ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης.

  • Εναλλακτικά σενάρια για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό που έχει προγραμματισθεί για την επόμενη Πέμπτη  στην Γενεύη, κάνει η Αθήνα, καθώς η τουρκική πλευρά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην μεταβεί τελικά στην Γενεύη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι προφανές ότι χωρίς την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν ,δεν μπορεί  να...υπάρξουν κινήσεις εκ μέρους της τουρκικής πλευράς που θα ξεκλειδώσουν την Λύση του Κυπριακού και συνεπώς δεν θα υπάρχει λόγος για παρουσία του Αλ. Τσίπρα στην Γενεύη.

Στην Αθήνα με δήλωση κυβερνητικών πηγών επισημαίνεται ότι η «ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί θετικά και να εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο επίπεδο στη Γενεύη, σε περίπτωση που το ίδιο αποφασίσει η Τουρκική πλευρά», στέλνοντας το μήνυμα ότι εάν δεν μεταβεί ο Ταγίπ Ερντογάν ,ούτε ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στην Διάσκεψη.

Στην συνάντηση που είχαν στην Νέα Υόρκη οι υπουργοί εξωτερικών των δυο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαπιστώθηκε ότι παραμένει η πολύ μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές στο θέμα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας ,ενώ και οι εξελίξεις στην Τουρκία έχουν βγάλει το Κυπριακό από την λίστα προτεραιοτήτων του Τούρκου ηγέτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο εφόσον η Τουρκία εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό Μ. Γιλντιρίμ, η Αθήνα να εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Διπλωματικές πηγές πάντως ήταν επιφυλακτικές ,καθώς δεν απέκλειαν την τελευταία στιγμή και αφού θα έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις το επόμενο τριήμερο ,να ληφθεί η τελική απόφαση στην Άγκυρα για την μετάβαση η όχι του Ερντογάν στην Γενεύη. Στα σενάρια που εξετάζονται είναι και το ενδεχόμενο να συνδεθεί η συμμετοχή του Ερντογάν στην Διάσκεψη με την πρόοδο που θα υπάρχει στις δικοινοτικές συνομιλίες με μοναδικό σκοπό την άσκηση πίεσης στον Ν. Αναστασιάδη και στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Πάντως σε κάθε περίπτωση στόχος της Αθήνας και της Λευκωσίας είναι η αποδραματοποίηση των συνομιλιών της Γενεύης ώστε ακόμη κι αν δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος οι συνομιλίες να μην καταρρεύσουν αλλά να συνεχισθούν.

N.M.
Bookmark and Share