Ο Τραμπ ακυρώνει τη συμφωνία της κυβέρνησης Ομπάμα με την Κούβα.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Ο Τραμπ ακυρώνει τη συμφωνία της κυβέρνησης Ομπάμα με την Κούβα..


  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σε ομιλία του στο Μαϊάμι την ακύρωση της συμφωνίας που είχε καταλήξει η πρώην κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα με την κυβέρνηση της Κούβας για την αποκατάσταση σχέσεων Ουάσινγκτον και Αβάνας, χαρακτηρίζοντας την "φρικτή" και "λανθασμένη".

Έκανε λόγο για μια...  συμφωνία "μονόπατη", με ένα καθεστώς που διασπείρει βία και αστάθεια στην περιοχή, ενώ όπως είπε οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν τίποτα ως αντιστάθμισμα. "Το μόνο που κάνουν, είναι πιο πλούσιο το κουβανικό καθεστώς" είπε και τόνισε για τα γεγονότα του Κόλπου των Χοίρων. "Δεν θα παραμείνουμε ποτέ 'τυφλοί' απέναντι σε αυτό. Ξέρουμε τι γίνεται και θυμόμαστε τι είχε συμβεί" σχολίασε. «Τώρα που είμαι πρόεδρος, η Αμερική δεν θα μείνει σιωπηλή και θα καταδικάσει τα εγκλήματα του καθεστώτος Κάστρο», τόνισε, μιλώντας για τα δεινά που οι Κουβανοί υφίστανται «για περίπου έξι δεκαετίες».

«Με άμεση ισχύ, ακυρώνω την άδικη συμφωνία που υπέγραψε με την Κούβα η προηγούμενη κυβέρνηση», δήλωσε ο Αμερικανός ηγέτης, υποσχόμενος την επίτευξη μιας «καλύτερης συμφωνίας» για τους Κουβανούς και τις ΗΠΑ.

«Δεν πρόκειται να άρουμε τις κυρώσεις ενάντια στο καθεστώς της Κούβας πριν την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων», πρόσθεσε. Όπως δήλωσε, η ακύρωση της συμφωνίας είναι άμεσης ισχύος.

Ο Τραμπ έδωσε εντολή για αυστηρότερους περιορισμούς σε Αμερικανούς που ταξιδεύουν στην Κούβα και για την λήψη αυστηρών μέτρων για συμφωνίες που συνάπτουν αμερικανικές επιχειρήσεις με τον στρατό της Κούβας.

Ωστόσο, όσο σκληρή κι αν ήταν η κριτική του, σύμφωνα με το CNN, αυτή δεν περιλαμβάνει την επανεγκαθίδρυση του εμπάργκο ή τη διακοπή διπλωματικών σχέσεων με την Αβάνα. Οι πρεσβείες που εγκαινιάστηκαν πρόσφατα σε Ουάσιγκτον και Αβάνα θα παραμείνουν ανοιχτές, ενώ και η αγορά των ΗΠΑ θα μπορεί να παραλαμβάνει τα διάσημα αγαθά της κουβανικής γης, ήτοι πούρα και ρούμι.

Από την άλλη, φαίνεται πως η απόφαση του Τραμπ θέτει αυστηρούς όρους και σχεδόν εμποδίζει ολοκληρωτικά εμπορικές συναλλαγές με εταιρίες που ανήκουν στο κουβανικό κράτος και τον κουβανικό στρατό. Επιπλέον, αν και δήλωσε πως η συμφωνία είναι άμεσης ισχύς, από το Λευκό Οίκο δηλώνουν πως για να τεθεί σε εφαρμογή θα χρειαστούν μήνες.
Bookmark and Share