Εθνικιστικό Κόμμα Βουλγαρίας: Η Ελλάδα δεν έχει το μονοπώλιο στη Μακεδονία.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Εθνικιστικό Κόμμα Βουλγαρίας: Η Ελλάδα δεν έχει το μονοπώλιο στη Μακεδονία..




Θέση στη διαμάχη Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας πήρε το ΣΚ το εθνικιστικό κόμμα VMRO-BND της Βουλγαρίας, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι προσπάθησε να «σφετεριστεί» αποκλειστικά τον όρο Μακεδονία.



Το κόμμα επικεφαλής του οποίου είναι ο υπουργό​ς​ Άμυνας, Krasimir Karakachanov, επιβεβαίωσε ότι η δήλωση που δημοσίευσε την Κυριακή στην ιστοσελίδα του αποτελούσε επίσημη θέση.

«Η θέση εγκρίθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος την Κυριακή. Φυσικά ο ίδιος [ο Karakachanov] το γνωρίζει», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου στο Balkan Investigative Reporting Network τη Δευτέρα.

Η δήλωση των εθνικιστών με τίτλο «Έλληνες, δεν έχετε απόλυτο δίκιο για τη Μακεδονία», ​έγινε μετά την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης, ​που είχε ως κεντρικό σύνθημα: «Η Μακεδονία είναι ελληνική».

Από την πλευρά του, το VMRO-BND δήλωσε ότι κατανοεί τις ελληνικές αξιώσεις για το γεγονός ότι το όνομα Μακεδονία δεν ανήκει στη χώρα υπό τη διακυβέρνηση των Σκοπίων – αλλά δεν βλέπει γιατί δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε μια πιο σύνθετη μορφή.

Εμείς, οι Βούλγαροι, μπορούμε επίσης να διεκδικήσουμε αυτά τα ονόματα και τα μέρη, αλλά δε το κάνουμε γιατί πιστεύουμε ότι το μέλλον είναι στη ​​συντροφικότητα και τη μεγαλοσύνη, όχι στα πισωγυρίσματα, αναφέρει το κείμενο, ανακαλώντας τις ιστορικές βλέψεις της Βουλγαρίας στη Μακεδονία.

«Γιατί η Αθήνα θέλει να μονοπωλήσει το όνομα αυτό; Μήπως χιλιάδες άνθρωποι που​τώρα ​αποκαλείτε «Σλαβόφωνους Έλληνες» ​δεν πέθαναν με αυτό το όνομα στο στόμα τους;». Επιπλέον, το κόμμα εξαπολύει δριμεία επίθεση στην Ελλάδα με την κατηγορία ότι θέλει να σφετεριστεί εντελώς το όνομα «Μακεδονία», γεγονός που, όπως τόνισε, «δεν μπορεί να γίνει ανεκτό».

«Εμείς ως Βούλγαροι, φυσικά στηρίζουμε τους Μακεδόνες αδελφούς μας στη διαμάχη για την ονομασία και επιθυμούμε να δώσουμε ένα τέλος σε όλο αυτό, χωρίς προσφυγή στη βία. Κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει πλήρως από το λαό της ΠΓΔΜ το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα που χρησιμοποιούσαν οι κοινοί μας πρόγονοι. Αναζητήστε μια συμβιβαστική λύση, αλλά μην στραφείτε στα όπλα», προειδοποίησαν οι Βούλγαροι εθνικιστές.

Το γραφείο πληροφοριών του υπουργικού συμβουλίου απάντησε ότι ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, είχε «υπενθυμίσει επανειλημμένως ότι η επίλυση της διαφωνίας για την ονομασία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων δεν αποτελεί μόνο προϋπόθεση για την Ευρωατλαντική πορεία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αλλά και για την ανάπτυξη ενός νέου τύπου σχέσεων σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων».

«Ακόμη και τέτοιες μακροχρόνιες διαφωνίες μπορούν να επιλυθούν, εάν υπάρχει καλή θέληση στις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε το υπουργικό συμβούλιο.

Το VMRO-BND ισχυρίζεται ότι προέρχεται από την Εσωτερική Μακεδονική Ανδριανουπολιτική Επαναστατική Οργάνωση του 19ου-20ου αιώνα, η οποία εγκαινιάστηκε το 1893 στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να προετοιμαστεί για την επανάσταση ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία στις περιοχές της Μακεδονίας και της Ανδριανούπολης.

Η οργάνωση κατεστάλη από το βουλγαρικό κομμουνιστικό καθεστώς, αλλά επανήλθε ως νεο-εθνικιστικό κόμμα τη δεκαετία του 1990.

Το κόμμα διακηρύσσει ότι ακολουθεί μια ιδεολογία του «σύγχρονου βουλγαρικού εθνικισμού», και είναι ιδιαίτερα γνωστό για τις στάσεις του κατά των Ρομά, των Μουσουλμάνων και της μετανάστευσης.


Πηγή euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share